Sollicitatie-tips
Wat zijn nu de do’s en de don’ts bij solliciteren?
De don’ts
1. Excuseer je niet voor je leeftijd: “Maar ik ben jong van geest!”
2. Telkens je leeftijd aanhalen in je sollicitatiebrief of tijdens het gesprek. Daarmee maak je er zelf alsnog een punt van terwijl daarvan, zeker in een gesprek, helemaal geen sprake hoeft te zijn.
3. Solliciteer bij voorkeur niet op functies die twee of meer niveaus lager zijn dan je laatste rol. Het verkleint je geloofwaardigheid. Ofschoon ik me kan voorstellen dat het om financiële redenen soms noodzakelijk is.
4. Rep niet over eerdere afwijzingen, hoe frustrerend dat ook is. Waak ervoor dat je zelf zo overkomt. Nieuwe ronde nieuwe kansen, blijf positief.
De do’s:
1. Wees transparant in je loopbaan, het verhullen van je leeftijd werkt averechts. Je wordt eerder ouder ingeschat dan jonger en je hebt jezelf er bij voorbaat mee gediskwalificeerd.
2. Blijf jezelf ontwikkelen met trainingen en cursussen, tijdens je dienstverband maar ook als je geen dienstverband meer hebt, zodat je het actuele ‘arbeidsjargon’ spreekt.
3. Wees zichtbaar op LinkedIn met een goed en professioneel profiel en een representatieve en vlotte foto (vraag de mening aan iemand die je vertrouwt).
4. Als iemand vraagt naar successen in je loopbaan, haal dan geen voorbeelden aan van 10 jaar geleden maar zoek in het recente verleden. Anders kun je de indruk wekken dat je er al jaren niet meer toe doet.
5. Benadruk je kennis en vaardigheden en wat je de organisatie aan kennis en ervaring ‘komt brengen’, wat is jouw bijdrage aan dit bedrijf?
6. Vertaal je kennis en ervaring naar actuele functienamen (vertegenwoordiger = accountmanager, verkoop binnendienst = inside sales, etc.).
7. Werp je op als mentor; bied het bedrijf kennis en ervaring die je graag met hen wilt delen om hen een stap voorwaarts te laten zetten.